Concerten in de straat

In de beginjaren van de Wandelmeent heeft er zeer kort een Muziekcommissie (onder andere Bob, Lenian) bestaan die concerten organiseerde in de straat. Musici “van buiten” werden aangetrokken om in de straat een concert te geven. Zo werd er in de eerste serie concerten gespeeld met Frits Lambrechts: een pianokwartet, met een altviolist die ook in de straat woonde. Musici van buiten aantrekken bleek lastig te zijn: er was geen budget voor. Er was geen piano. Bovendien moesten de concerten ook toegankelijk zijn voor de hele kleine, beweeglijke kinderen (alles moest kunnen in die tijd), wat soms ook de nodige irritaties opwekte. Daarom kreeg men bijna niemand bereid om een concert te komen geven en werd er al snel overgegaan op try-outs van mensen die een ensemble hadden. En zo kwam bijvoorbeeld het Amsterdams cellokwartet met hun try-outs naar de Wandelmeent. Er was hier veel belangstelling voor. (Inmiddels bestaat het kwartet al dertig jaar!) De Muziekcommissie heeft uiteindelijk slechts één seizoen bestaan. De concerten daarna werden ad-hoc georganiseerd en werden vooral door bewoners gegeven.

De meeste (oud)bewoners zullen zich met name het kerstconcert herinneren dat bijna elk jaar op 24 december gegeven wordt. Vanaf 1996 is George hiervan de initiator geweest. Hij maakte in overleg met diverse musici (professionals, semiprof en gevorderde amateurs samen!) het programma. Onder andere met Koos en Tineke, Marike (piano), Lenian, Marius, Josée (blokfluiten), Ilse (piano), Ruloff, Ludmila, Anne en George. Soms aangevuld met gastmusici “van buiten”. Ook jongeren uit de straat, zoals Robert (gitaar), Anne (gitaar), Jan (zang en gitaar) en de x-mas carolmeiden van 2010, lieten zich horen. Vaak stond er klassieke muziek aan het begin op het programma en in de tweede helft de wat lichtere genres. Daartussen was er altijd iets met tekst: een kerst- of wintervertelling of poëzie. Ton heeft dat jarenlang verzorgd.

Naast het kerstconcert waren er ook “losse” concerten. Bijvoorbeeld van Guadalupe (& friends), via Koos en Tineke. Er is ook een Forellen-feest geweest waar Marius & friends het Forellenkwintet van Schubert speelden, gevolgd door een grootse forellenmaaltijd (bereid door koks onder leiding van Rob). Willeke heeft eens een uitvoering getoond van de Kindertotenlieder van Mahler en er is bijvoorbeeld ook een prachtig concert geweest met de klarinettist Lars (toenmalig vriend van Frans) samen met andere topmusici: onder andere het klarinetkwintet van Gordon Jacob. Anne heeft een keer het hele City-orkest naar de straat gehaald, waar hijzelf een tijdje in speelde. En ook Ruloff (& friends) heeft concerten gegeven, meestal met eigen werk. De Wandelmeent heeft ook een pianistendag gehad. En van recentere datum: het Chopin-concert in 2010 met George, Ludmilla, Lenian, Noriko en Kris.

Bij diverse straatfeesten werd er een Wandelmeentorkest gevormd, meestal op initiatief van Koos. Verschillende keren is er als afsluiting van zo’n dag een ‘wereldberoemde’ Amsterdams accordeonist uitgenodigd om tijdens bijvoorbeeld het kampvuur meezingmuziek te begeleiden. Veel (oud)bewoners zullen zich het zingen rond de kerstboom herinneren al of niet met begeleiding van viool of slagwerk of accordeon. En niet te vergeten al die kinderen die in de loop der jaren voor Sinterklaas een muziekstukje ten gehore hebben gebracht.

Tot slot nog dit: er waren ook regelmatig leerlingenuitvoeringen in ’t Luye Gat, van bijvoorbeeld Lenian en Josée. Daar kon je als straatbewoner ook naar toe, als je wilde (en als er nog plaats was ….). Bij mooi weer op het plein. Genieten.